Normalització d'horaris a la SALA D'INVESTIGACIÓEl Servici Diocesà d'Arxius Parroquials va ser creat al novembre de 1994 a fi d'orientar als sacerdots responsables dels arxius en la seua ordenació, conservació i consulta, garantint així el seu destí d'assistència i ajuda interna a la mateixa parròquia, en els plans històric i jurídic, i, així mateix, complint una missió evangelitzadora, cultural i investigadora (cfr. Carta Circular d'En Rafael Sanus, Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, en Butlletí de l'Arquebisbat de València, núm. 3160, novembre 1994, p. 746-747).

Un dels eixos importants d'actuació del Servici consistix en la fotodigitalització de fons històrics dels Arxius Parroquials.

Per a això compta amb un equip de col•laboradors que, voluntàriament, es posen a la disposició dels rectors que ho desitgen i, siga en el laboratori del Servici, siga in situ, desplaçant-se a les poblacions que així ho requerisquen, fotodigitalitzen i processen convenientment la documentació històrica.

Una còpia de dita fotodigitalització és entregada al rector i una altra a l'Arxiu Diocesà, amb la qual cosa es facilita enormement la consulta de l'investigador, ja que esta última es posa a la lliure disposició de l'estudiós en la sala de consulta d'este Arxiu Diocesà.

Este Servici Diocesà es troba en estreta relació amb la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer, de manera que una de les sèries periòdiques d'esta Facultat, scilicet Monumenta Archivorum Valentina, publica anualment un número sobre inventaris, catàlegs i transcripcions de documentació d'arxius eclesiàstics (cfr. Monumenta Archivorum Valentina).

La seu del Servici es troba al carrer Alboraia 1-5 de València.

  • Per consultar el fons Històric de l'Arxiu  Diocesà i els arxius de les parròquies cal demanar cita prèvia, contactar amb:    archivo.citapreviainvestigadores@archivalencia.es

  • La Sala d'Investigació està oberta: de dilluns a divendres de 9:00 a 13:00 hores al carrer Alboraia 1-5 per als documents fotodigitalitzats. Per als documents originals l'horari serà el mateix, però sols dimarts i dijous.

El responsable del Servici, des de la seua creació fins al moment actual  és Xavier Serra Estellés, sacerdot diocesà.